Broivoje Cenić proslavio jubilarni 90. rođendan

Da je septembar mesec još značajniji za Udruženje, ponosni smo i na činjenicu da je naš najstariji član Broivoje Cenić proslavio jubilarni 90. rođendan 25. septembra.

U ime Udruženja košarkaških trenera Srbije čestitamo Bori i želimo da nas njegov entuzijazam i ljubav prema košarci vodi još dugi niz godina.

Uspesi za pamćenje

Igračku karijeru je počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dve godine i ujedno trenirao mladje kategorije, da bi se posle sezone u BASK, 1951. godine vratio na Crveni Krst. Sa juniorima osvaja državno srebro 1959. godine, zatim prelazi u podmladak Crvene zvezde, a 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima četiri puta osvaja prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968). Uporedo sa tim, kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvaja istorijsko, prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968.) i zapažene rezultate na ostalim EP i Balkanijadama. Vodio je, zatim, muški tim OKK Beograd i u isto vreme najbolje juniorke Jugoslavije. Potom slede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara, u OKK Beograd, a od 1995. do 2000. godine u KSJ imao je funkciju direktora mlađih selekcija. Od 2000. godine bio je stručni saradnik brojnih košarkaških kampova. Dobitnik je nagrade Sportskog saveza Beograda i nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije kao i Srebrne lopte KSS.

Read Previous

Marko Ćosić – Metodika kompleksnog zagrevanja u treningu košarkaša / BCB 2020

Read Next

Knjiga „Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci“ od danas u prodaji