U susret Trenerskim danima 2021

16 Apr, 2021

Dve nemile činjenice obeležiće ovogodišnje Trenerske dane, naš najstariji stručni seminar, kome su se svi učesnici radovali.

Biće ovo verovatno prvi Trenerski dani kojima neće prisustvovati trener koji je, svojim doprinosom u stručnom usavršavanju mladih trenera, s pravom zaslužio, još za života da ovaj seminar ponese njegovo ime – Borivoje Cenić. Samo ga je odlazak u, verujemo, rajsko naselje, mogao sprečiti da fizički bude sa nama i na ovom seminaru. Međutim, njegov mio lik, privrženost i ovakvim okupljanjima i spremnost da razgovara sa svakim mladim trenerom, dobrota iiskrena volja da se i sam usavršava, ostaće prisutna, za sva vremena, na svakom našem seminaru .

Drugi hendikep je – Korona virus, koji je, kao mnogo toga, preveo na on lajn. Imaćemo mi i ovim putem kvalitetne predavače i mladi treneri će imati mogućnost da se edukuju i svoje znanje podignu na viši nivo. Međutim, ostajemo uskraćeni za neposredan susret i razgovor, za druženje koje je bilo uvek jedan od snažnih motiva da se prisustvuje seminaru.

Iz poštovanja prema našem preminulom velikanu-treneru, prema našem Borici, obratili smo se ovogodišnjim predavačima, da nam iznesu svoja sećanja na našeg legendarnog trenera – Borivoja Cenića.

Rajko Toroman

Sticajem okolnosti, ja nisam imao prilike da sa Borom sarađujem na terenu, međutim sa zadovoljstvom sam prihvatio da budem predavač na seminaru posvećenom mladim trenerima, a koji nosi ime Bore Cenića. Upravo je on bio jedan od začetnika i upornih bobornika ideje o potrebi neprekidnog stručnog usavršavanja.

Takođe, doživljavam ga kao jedinstvenog trenera koji je u svojoj prebogatoj trenerskoj karijeri umeo, na jedinstven način, spoji teoriju i praksu. Njegov pristup košarci, kojoj je posvetio ceo svoj život, inspiracija je za sve nas koji se bavimo ovim poslom i ovim predavanjem mu odajem počast za sve ono što je učinio za našu košarku i naše udruženje.

Žarko Vučurović

Bio sam mlad igrač kada sam upoznao već uglednog i cenjenog trenera Boru Cenića. Reč je o istinskoj legendi koji je bio jedan od rodonačelnika naše košarke. Nesporna je činjenica da je košarci davao sebe celog, i to do poslednjeg daha.

Meni je zaist velika čast što mogu da budem predavač na seminaru Trenerski dani „Borivoje Cenić“. Svi mi koji smo ga poznavali, na ovaj način čuvamo uspomenu na Borici i time mu vraćamo dug kojim nas je kao veliki trener sve zadužio.

Vlado Vukoičić

Moram priznati da na ovogodišnji seminar, kao nikada, dolazim sa pomešanim osećanjima.

Prvi seminar bez čika Bore i na neki način se i ovom prilikom opraštamo od njega. Osećam zadovoljstvo što imam priliku da se na ovaj način odužim čika Bori i tugu što više nije sa nama. Prvi pu se nalazim u takvoj situaciji. Čika Boru sam upoznao kao trener početnik u kampu na Zlatiboru.  Za mene je to bilo neponovljivo iskustvo. Bilo mi je jasno da treba i od koga učiti.

Presudno je uticao na moj odnos prema trenerskom poslu. Imao sam tu sreću, kao trener FMP da nam čika Bora, jednom nedeljno, drži predavanja koja su se sastojala od teoretskog dela koji bi u nastavku bio pokazni trening. To je bilo toliko korisno i kvalitetno i za mene značajno za sva vremena. Jednostavno za mlade trenere bio je uzor i putokaz kako se košarka radi i živi. Video sam da je bio omiljen kod svih kolega. Sa starijima je bio prijatelj, a nama mlađima drag savetnik i učičitelj. Bio je neprikosnoven košarkaški metodičar. Neverovatno je sa kakvom lakoćom, talentom i žarom je pratio razvoj moderne košarke. Pamtiću susrete u kancelariji našeg udruženja, gde je uvek tema bila košarka. Njegova zapažanja ianalize utakmica na svim nivoima, od naših pionira do NBA, bila je facinantna. Svaki susret sa njim bila je prilika da se nešto nauči.

Dejan Mijatović

Naš čika Bora Cenić, u mnogo čemu, kada je kočarka u pitanju ostaće neprevaziđen.  Pripada onpj grupi naših trenerskih očeva koji su stvarali našu školu košđarke i stvorili temelje na kojima ona i dalje prednjači u svatskim okvirima. Čika Borin sistem obuke mladih igrača, njegove tehničke i taktičke ideje su jedinstvene. Živeo je za košarku i u svakom susretu sa njim mogao sam i ja svi koji su sa njim razgovarali, uvek da čuju neku novu ideju, nov detalj, nijansu, a što je bilo u cilju unapređenja obuke mladih trenera i igrača. Razgovori sa njim uvek su se ticali samo košarke, Po tome je bio i ostaće jedinstven. Ko shvata njegove ideje, njegovu metodiku rada, taj ima šanse da bude dobar trener, Njegov sistem rada, koji zahteva neprekidno stručno usavršavanje, još dugo, dugo živeće u našoj košarci. Bio trener stvaralac i vizionar. Na nama je da sledimo i primenjujemo njegove i deje i u njima pronalazimo inspiraciju za neprekidno stručno usavršavanje.

Ove izjave su tek deo priče naših predavača na ovogodišnjim Trenerskim danima, Svaki od njih je sa oduševljenjem, čak ushićenjem govorio našem Borici. Gotovo nije bilo potrebno, sem poziva, postvljati bilo koje pitanje, kada je reč o sećanju na Boru Cenića. Na momente su te priče i sećanja bili vrlo emotivna. Bili su jedinstveni u tome da je njegov odlazak, veliki gubitak za našu košarku, a da nam je ostavio neprocenjivo nasleđe koje treba baštiniti i prenositi ga generacijama koje dolaze. Još jednom se potvrdilo da je on više nego zaslužio da naš stručni seminar, sa najdužim – Trenerski dani nosi ime „Borivoje Cenić“. Mnogo je u tome simbolike, od vraćanja duga ovom velikanu trenerskog posla do zaveštanja da čemo mladin trenerima prenositi znanje i nepresušno bogatstvo ideja koje nam je ostavio.




Podeli na društvenim mrezama:



This decompressing the ejaculatory duct <a href=http://priligy.mom>buy priligy 60</a>

(XTsFwA, 03 Jan 2024)

Dodajte komentar