Vratili smo Spartak tamo gde i pripada

27 Apr, 2022

Magična igra pod obručima doživela je svoju renesansu u Subotici, pošto će grad na severu Srbije od sledeće sezone, posle duže pauze, imati predstavnika u Košarkaškoj ligi Srbije. KK Spartak se posle nekoliko godina tavorenja po nižim rangovima u velikom stilu vratio na najveću košarkašku pozornicu u Srbiji. Glavni akter cele priče je čovek srećnog imena, Srećko Sekulović – dugogodišnji igrač Spartaka i trener, koji je klub vodio od 1997. do 2000. godine.

Drugi mandat na klupi subotičkog drugoligaša započeo je u novembru prošle godine, kada je napustio Sedek iz Segedina i se vratio u rodni grad posle više od 20 godina kako bi svojim iskustvom i znanjem Spartak postavio na mesto koje i zaslužuje.

Pod njegovim vođstvom ekipa iz Subotice ove sezone u Drugoj ligi ostvarila je 20 pobeda, od čega  16 u nizu, a plasman u viši rang takmičenja overila je sa prvog mesta.

– Zadovoljan sam sa onim što smo uradili. Realan da budem, to je nešto što ni ja nisam očekivao. Neke metode rada i sve ostalo što sam primenio kod igrača, dovelo je do toga da ih probudim. Vratilo se samopouzdanje i stekli smo tu čvrstinu, a posle je sve išlo svojim tokom. Počeli smo da igramo dobro, vladala je izuzetna atmosfera u ekipi i sve to nam je dalo rezultate. Zadovoljan sam tom furioznom serijom koju smo napravili. Sve što se od nas očekivalo, to smo i uradili. Ušli smo u KLS, vratili smo Spartak na košarkašku prvoligašku mapu -priča na početku Srećko Sekulović.

Tokom 2021. godine klub su preuzeli bivši košarkaši i onih koji žive za subotičku košarku, a to je bio jedan od razloga zašto se Sekulović vratio na mesto uspeha.

– Odrastao sam u ovom klubu, u Spartaku sam igrački stasao, ali sam uvek  težio da idem napolje. Uspeo sam da pronađem klub u inostranstvu, prevashodno u Mađarskoj, gde sam bio 10 godina. U međuvremenu sam se i vraćao, bio sam u Nišu tri godine, Vršcu…  Iskreno, ne bih se ni sada vratio iz razloga što sam imao neku stabilnost u Mađarskoj.  Hteo sam još malo do penzije da budem u nekom mirnijem delu.  Ali su kolege sa kojima sam igrao napravile program za Spartak, koji je meni bio izazovan.  ZZeleo sam da zajedno pomognemo klubu i odlučio sam da se vratim i budem trener Spartaka – ističe Sekulović. 

Spartak će sledeće sezone 19. put u svojoj istoriji igrati u najjačem domaćem takmičenju, a 60-godišnji trener po dolasku postavio tri prioriteta – ulazak u Prvu ligu, overu prvog mesta i niz bez poraza. I sve to je ostvareno.

– Imam dovoljno iskustva  i procenio sam koliko ekipa može. Izvukao sam maksimum iz tima. Nema tu specijalne formule, možda sam samo ja „legao“ ekipi. Moj stil rada, sistem igre odgovarao je igračima, pa smo uspeli da napravimo sve to što se uradili.

Njemu lično nije teško da radi u manjim košarkaškim sredinama, jer kako kaže, rad je svuda isti.

– U Srbiji je bio jedan period kada su finansije bile problematične. Klubovi su kuburili sa finasijama, bilo je tu mnogo neispunjenih ugovora. Nije bilo te stabilnosti. Mnoge ekipe su iz finansijskih razloga prestajale sa radom u aprilu da bi se ponovo okupljale nedelju – dve pred početak prvenstva. Sve to se odrazilo i na kvalitet igrača i bilo je teže da se uđe u viši rang. Kod nas je slučaj da se sve promenilo. Imamo dobar menadžment, tu sam i ja koji sam dosta godina proveo Spartaku. Mi smo ljudi koji volimo Spartak. Prvo smo to „popravili“, pa smo samim tim mogli da vratimo naše subotičke igrače i napravili smo rezultat. Mislim da je ove sezone mnogo bolja situacija. Od KLS do B lige vidim da problema nema i nadam se da će se vratiti taj neki stari ritam koji je postojao nekad.

KK Spartak Subotica tim

Da bi let „plavih golubova“ na najvišem košarkaškom nebu Srbije bio visok i siguran, stručni štab i uprava kluba već su počeli da prave planove za narednu sezonu.

– Počeli smo već da razgovoramo i donosimo neke odluke. KLS je prično izjednačena bila ove sezone, zadovoljan sam kako to izgleda, ima mnogo dobrih ekipa. Mislim da mi tu ne smemo da se opuštamo, jer smo novi. Mnogi će reći da su KLS i Druga liga isto, ali znam da je velika razlika. Siguran sam da će kostur ekipe ostati, ali moraćemo i da se pojačamo i da iskristališemo šta nam treba. Nastavićemo da radimo i mislim da će nam to doneti rezultate i sledeće sezone u KLS, koju sa velikim nestrpljenjem i velikim respektom očekujemo – poručuje Sekulović.

 Kao iskusan trener, Sekulović je istakao i koliki značaj za samu struku ima i Udurženje košarkaških trenera Srbije.

– Izuzetnom sam zadovoljan radom Udruženja, ja sam od početka član. Bio sam na svim seminarima, koji su izuzetni. Čak sam iz inostranstva dolazio da bih prisustvao. Ne bih ništa menjao, jer po mom mišljenju sve to dobro funkcioniše.  Retko gde u svetu imate toliko klinika i toliko načina za edukaciju. Treba što više edukovati mlade kolege, što više voditi računa o njima i mislim da će nam to doneti kvalitet i sigurnost za budućnost“, zaključio je Sekulović.

Dejana PopovićSportski novinar




Podeli na društvenim mrezama:



Nema komentara. Budi prvi...

Dodajte komentar