,,Košarkaška filozofija Dušana Ivkovića“

27 Jun, 2022

,,Košarkaška filozofija Dušana Ivkovića“

U ime Udruženja košarkaških trenera Srbije izražavamo veliku zahvalnost sledećim trenerima za sveukupan doprinos ovom izdanju:


Željku Obradoviću, Milanu Miniću, Ivanu Jeremiću, Aleksandru Kesaru, Saši Nikitoviću, Vangelisu Angelou, Đorđu Adžiću, Dušanu Gvozdiću.


Knjiga će biti podeljena svim članovima Udruženja tokom Košarkaške klinike Dušan Ivković- 1. i 2. jula 2022. u Hali Ranko Žeravica…

 

 

 

 

 

DUŠAN DUDA IVKOVIĆ – ZAŠTITNI ZNAK UKTS

,,Dušan Ivković je jedan od temelja modernog Udruženja košarkaških trenera Srbije (UKTS), čiji je jedan od osnivača bio njegov brat Slobodan Piva Ivković, 1972. godine. Njih dvojica su bili i prvi predsednici Udruženja košarkaških trenera Jugoslavije: Dušan je nasledio Slobodana u toj ulozi 1996. godine. U tim godinama Udruženje je steklo zavidnu reputaciju i izdvojilo se kao jedna od najbolje organizovanih nacionalnih trenerskih organizacija u Evropi i svetu.
Na ulasku u treći milenijum UKTS je, na inicijativu Dušana Ivkovića, pokrenuo Beogradsku trenersku kliniku (Basketball Clinic Belgrade), što je još više podiglo ugled naše organizacije, ali i srpske košarke, čiji su zaštitni znak već decenijama vrhunski treneri. Njegova ideja je bila da se suvoparna trenerska predavanja zamene atraktivnim klinikama, na kojima će biti obuhvaćeni svi aspekti košarkaške igre iz ugla stručnjaka koji pokrivaju razne oblasti.


Dušan Ivković je zaslužan i za to što imamo stručni magazin Trener (jedinstveni izdavački poduhvat u evropskoj košarci), ali i za poboljšanje statusa trenera koji su preko svoje organizaciju dobili odgovarajuću zaštitu. Na tome je insistirao i dok je bio predsednik Svetske asocijacije košarkaški trenera, od 2002. do 2010.


I po završetku trenerske karijere nastavio je da radi za dobrobit trenera i košarke, gde je posebno bio aktivan u Tehničkoj komisiji FIBA. Stalno je težio ka tome da se košarkaška igra približi novim naraštajima i njihovim potrebama. Tako se došlo do kategorizacije napada za mlađe selekcije, da se ne igra pik en rol, da se igra 1 na 1 što je moguće više… Osnovao je jedinstvenu juniorsku i kadetsku ligu Srbije. Na specijalističkim kampovima uveo je vrhunske igrače kao demonstratore, da direktno rade sa igračima mlađih kategorija, razvijajući tako i igrače i trenere.


Kao i njegov brat Slobodan, koji je bio začetnik “romantičarske” košarke (sa ekipom Radničkog), tako je i Dušan donosio inovacije, stalno zagledan u budućnost, u potrazi za nečim novim i boljim. Sa željom da i naša trenerska klinika bude bolja, od ove godine će nositi ime svog utemeljivača – Dušana Dude Ivkovića.“

Ivan Jeremić, predsednik UKTS




Podeli na društvenim mrezama:



Nema komentara. Budi prvi...

Dodajte komentar