Nova knjiga

17 Apr, 2024

Izdavaštvo – kvalitet stručnog usavršavanja

Prostor kao prednost na terenu

Već nekoliko godina UKTS je razvilo izuzetan vid edukacije, posebno mlađih trenera, što se pokazalo kao krajnje korisna aktivnost. Najnovije izdanje -  Knjiga “Karakteristike Small Ball napada i značaj prostora”, autora Igora Kovačevića,je pre svega namenjena trenerimam mlađih kategorija, da u cilju bolje organizacije igre u napadu koriste faktor prostor, što, budimo iskreni nije, do sada često obrađivana tema i utoliko je njen znača još veći. U ovom korisnom štivu akcenat je  u prikazu kretanja igrača sa i bez lopte (utrčavanja i blokade) u cilju stvaranja prostora kao osnovnog preduslova za uspešnu igru. Kretanjem napadači vezuju pažnju odbrambenih igrača i otežavaju pomoć. Sa druge strane, mali razmak između napadača i njihova statičnost daju veliku prednost odbrani. Trener mora da insistira na kretanju igrača u skladu sa konceptom igre uz istovremeno disciplinovano održavanje njihovog odstojanja.

 

Image 1

 

Idealno je da se unapredi veština talentovanih igrača, koji su sposobni da prodorom i dodavanjem (drive and kick) kreiraju prostor za napad saigračima. Struka se odrekla selektiranja i edukacije ovakvih igrača, prepuštajući sve individualnom snalaženju.

U uvodnom delu knjige, opisane su karakteristike popularnog “Small Ball“ načina igre u napadu. Igra mlađih generacija, gde nema specijalizacije po pozicijama upravo nas podseća na ovaj napad. Timovi su često bez ekstremno visokih, snažnih i sporih igrača, ali zato igraju brzo i potreban im je prostor, da bi došli do prednosti u odnosu na odbranu.

Predmet drugog dela je taktički doprinos (u smislu sticanja prostorne prednosti), koji određene aktivnosti donose ekipi u napadu. Metodološki se prvo radi obučavanje igračaraznim jednostavnim kretanjima sa oslobađanjem prostora, utrčavanjima, blokadama, uručenjima, fintama uručenja i na kraju Pick and Roll.

Primeri različitih kombinacija kretanja prikazani su u sledećem trećem delu. Finalni rezultat svih napadačkih aktivnosti je stvaranje prednosti kreiranjem prostora, kao osnovnim preduslovom za uspešnu završnicu. Četvrti deo knjige je posvećen stvaranju prostora za izolaciju na donjem postu.

Pomenuti materijal ima za cilj da motiviše mlade trenere da svojim konceptom i idejama doprinesu svestranom razvoju talentovanih mladih igrača. Rad sa mladima definiše našu košarkašku budućnost, a mi smo već u ozbiljnom zaostatku. U svakom slučaju neophodno je da se ozbiljno pozabavimo problematikom i nadoknadimo propušteno. U tom cilju je i ova kratka najava ove knjige.

Ova knjiga biće sastavni i dragocen deo Trenerskog paketa predstojećeg i našeg najstarijeg seminara: Trenerski dani “Borivoje Cenić”. Uz trenersku obavezu, ova kniga je ozbiljan motiv više da se vidimo na predstojećem, več pomenutom stručnom seminaru.

 




Podeli na društvenim mrezama:



Nema komentara. Budi prvi...

Dodajte komentar