18 ZA 18 - Humanitarna akcija

18 ZA 18 - Humanitarna akcija

Poštovani,

Košarkaški savez Srbije, u saradnji sa Udruženjem košarkaških trenera Srbije i porodicom Kokoškov, organizuje humanitarnu akciju prodaje dresova velikih NBA i evropskih zvezda u susret Kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, koji je na programu od 4. do 9. jula 2016. godine u Beogradu. Cilj ove akcije je da se sakupi novac za kupovinu respiratornih pomagala za pomoć obolelima od Amiotrofične lateralne skleroze (ALS), bolesti od koje je prerano preminuo i naš trofejni košarkaši trener Aco Petrović.

Srbija ima četiri centra u nacionalnojj ALS mrezi (Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac) i svaki centar bi trebalo da dobije po jedan medicinski uređaj, a ukupna komercijalna cena, sa ostalim pomoćnim medicinskim sredstvima i opremom je 18.000 evra.


Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je najteža i najčešća bolest iz grupe bolesti motoneurona i karakterišu je progresivna slabost i gubitak mišićne mase ruku i nogu, mišića koji su neophodni za disanje, govor i gutanje. U periodu od dve-tri godine od nastanka prvih simptoma, kod ALS bolesnika dolazi do izraženog invaliditeta, oduzetosti ruku i nogu, sve otežanijeg disanja, nemogućnosti govora, gutanja. Bolesnici su potpuno svesni i najčešće mentalno očuvani do samog kraja.

Uzrok bolesti nije poznat i još ne postoji uspešna terapija kojom se može zaustaviti progresivan tok bolesti. Najvažnije za ALS bolesnike je da se na vreme otkrije postojanje slabosti mišića za disanje i da pravovremeno započnu sa korišćenjem respiratornih pomagala.

Prerani gubitak renomiranog trenera Aca Petrovića i tragedija porodice Kokoškov, uticali su da KSS, UKTS i Igor i Nenad Kokoškov pokrenu akciju i tako pozovu sve ljude dobre volje, pre svega poklonike košarke, da gestom dobre volje pomognu svim hrabrim ljudima koji boluju od ALS i dostojanstveno podnose svoju bolest.

Humanitarna akcija „18 za 18“ podrazumeva prodaju 18 originalnih dresova velikih asova svetske košarke, kojom bi se sakupilo 18.000 evra, neophodnih za kupovinu respiratornih aparata. Molimo vas da nas, ukoliko želite da učestvujete u ovoj akciji i pomognete, kontaktirate na mail adresu kontic@kss.rs i rezervišete željeni dres, ili putem telefona 064/82-72-708.

Žiro račun Košarkaškog saveza Srbije na koji možete da uplatite sredstva je 265-1040310000949-24

Dodela respiratornih aparata i dresova planirana je za 7. jul u beogradskom hotelu „Crowne Plaza“, u toku Olimpijskog kvalifikacionog turnira koji se održava u Beogradu.

DRESOVI:

1. Željko Rebrača Los Anđeles Clippers
2. Emanuel Đinobili San Antonio Spars
3. Hidajet Turkoglu Orlando Magic
4. Radoslav Nesterović San Antonio Spars
5. Aleksandar Pavlović Klivlend Kavalirs
6. Stefon Marberi Njujork Niks
7. Džejson Kid Nju Džersi Nets
8. Marko Jarić Minesota Timbervulvs
 9. Rašad MekKant Minesota Timbervulvs
10. Vladimir Radmanović Los Anđeles Klipers
11. Nenad Krstić Nju Džersi Nets
12. Kventin Ričardson Golden Stejt Voriors
13. Vlade Divac Los Anđeles Lejkers
14. Antonio Dejvis Minesota Timbervulvs
15. Žarko Čabarkapa Golden Stejt Voriors
 16. Eurelijus Zukauskas Olimpijakos
17. Miloš Teodosić Srbija
 18. Miroslav Raduljica Srbija

NAPOMENA: svi dresovi su originalni, namenjeni za utakmice i lično potpisani od pomenutih igrača.

S poštovanjem

Košarkaški savez Srbije