IN MEMORIAM - Ranko Žeravica

IN MEMORIAM - Ranko Žeravica

Tužna vest odjeknula je u jutarnjim časovima 29. oktobra, za košarkaški sport, ne samo u Srbiji, već širom sveta: preminuo je Ranko Žeravica. Košarkaški trener koji je pripadao, svim svojim bićem, košarci, ma gde se ona igrala.


Odavno je naš Ranko ušao u legendu, ali imali smo sreću da se sa njim sretnemo, porazgovaramo i uvek čujemo nešto dragoceno. Sada ostaje samo u legendi, ali i dalje u našim sećanjima za uvek i za sve generacije, čak i one koje će tek zakoračiti svoje prve košarkaške korake. Košarkaškim trenerima ostaje i dalje učitelj i uzor.

Bio je i ostao za sva vremena, jedan od kamena temeljaca, kreatora i „nosećih stubova” evropske, jugoslovenske i na naš ponos – srpske košarke. U legend odlazi ovenčan slavom satkanom od brojnih, najsjajnijih, medalja, priznanjima i rezultata. Omiljen medju kolegama, igračima, novinarima, košarkaškom publikom. Koliko u prošlom broju našeg časopisa Trener, već ozbiljno obrhvan bolešću, dao je svoje vidjenje, tek završenog Evropskog prvenstva. Jednostavno, njegov život bio je svakodnevno protkan košarkom.

Bio je i ostao ponos Udruženja košarkaških trenera Srbije, koje ga je dodelom nagrade za životno delo, svojim najvišim priznanjem, svrstalo u klub besmrtnih.Vreme i mesto komemoracije I sahrane biće naknadno objavljeni.

Rođen 17. novembra 1929. godine u Novom Mileševu. Trenerskim poslom počeo da se bavi početkom 50-ih, u vreme kada je završavao igračku karijeru. Sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom Radničkom, a od 1960. godine postaje profesionalni trener u KSJ. U narednik 20-tak godina sa velikih uspehom u nekoliko navrata vodio je mušku reprezentaciju Jugoslavije do najsvetlijih odličija.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na veliki “bum” Partizana početkom 70-ih godina, kada je selektirao tim predvođen velikim asovima Kićanovićem i Dalipagićem, koji je tokom narednih 10-tak godina osvojio mnoge trofeje.

Ostaće zapamćen i kao trener koji je na našim prostorima sa uspehom kombinovao američku i rusku školu kosarke, i zajedno sa ostalim YU velikanima struke, postavio temelje vladavine našeg najtrofejnijeg sporta u narednim decenijama. Tokom 1979. i 1980. godine sa uspehom je vodio i reprezentaciju Argentine.

“Treneri se cene po rezultatima koji ostaju za njima.”

U ovoj rečenici Ranka Žeravice se nalazi sva težina poluvekovnog rada u jugoslovenskoj košarci. Od prvih dana delovao je kao stožer i radio na tome da košarku načini brzom, da se što pre stigne do koša, uprosti kretnje, činio je sve da loše brzo odbaci i da novo prihvati. Zbog svega navedenog, Žeravica je nas suvereni metodičar košarke, zapravo njen utemeljivač.

Stvarajući sopstvenu košarkašku viziju, igrače, bio nesebični učitelj mladim trenerima i nikad nije taktizirao sa svojim znanjem. Ranko Žeravica je za sva vremena.

Reprezentativni trofeji (SP, EP, OI):

  • Zlatne medalje (SP 1970, OI 1980)
  • Srebrne medalje (OI 1968, SP 1967, EP 1969 i 1971)
  • Bronzane medalje (SP 1982)

Klupski trofeji:

  • Prventstvo Jugoslavije (Partizan 1966)
  • Kup Radivoja Koraća (1978)
  • Prvenstvo Argentine (Obras 1976)