Istorijat udruženja

Istorija udruženja

Udruženje košarkaških trenera Jugoslavije, sa oko hiljadu članova, svakako je među najbrojnijim u Evropi, a po broju kvalitetnih i vrhunskih trenera programu svojih aktivnosti i rezultatima, svakako služi za uzor. Legendarni trener Slobodan Piva Ivković tvorac je stvaranja ovako moderne trenerske organizacije, koja je stavljena u funkciju ukupnog razvoja košarkaške igre.

Sa grupom entuzijasta i uglednih trenera kao što su Ranko Žeravica, Slobodan Ćela Mićović, Dragoljub Pljakić i drugi, svoju viziju realizovao je stvaranjem Udruženja košarkaških trenera Srbije - 1972. godine. Piva je postao i njegov prvi predsednik. Sekretari ovog Udruženja bili su: Đorde Najšteter (89-91), Minić Milan - Slovenac (91-92), Nikola Jovanović (92-93), Aco Petrović (92-93). Tada, pored ostalog, krenulo se sa planskom, kvalitetnom i organizovanom edukacijom naših košarkaških trenera.

Prikupljanje i izdavanje stručne literature, kvalitetni seminari i slično postali su sastavni deo aktivnosti svakog trenera. Za one koji su se dokazali ili obećavali, organizovan je boravak u SAD, što se kasnije pokazalo kao kapitalan korak Udruženja. Među onima koji su boravili u SAD bili su: Božidar Maljković, Slobodan Koprivica, Dušan Ivković, Željko Gagić, Luka Stančić i Predrag Kuzmanović.

Na jednom od tadašnjih trenerskih seminara, 1991. godine na Igmanu osnovano je Udruženje košarkaških trenera Jugoslavije, kao jedinstveno udruženje košarkaških trenera čiji je Piva bio prvi predsednik do 1996. godine. Za to vreme Udruženje je steklo zavidan ugled i van granica Jugoslavije, a tome su pre svega doprinosli njegovi članovi koji su postali najcenjeniji stručnjaci u Evropi, ovenčani brojnim titulama i medaljama.

Od 1996. godine predsednik Udruženja košarkaških trnenera Jugoslavije je Dušan Ivković, od 2002. godine i predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera, što je bilo priznanje kako ovom uglednom stručnjaku najvišeg formata tako i Udruženju na čijem je čelu. Tada je doneta odluka i o pokretanju časopisa “Trener” (glavni i odgovorni urednik Mirko Polovina), koji je značio novi kvalitet u edukaciji trenera i afirmaciji rezultata UKTJ. Sekretaru su, kao i u prethodnom periodu, opet bili treneri: Mile Protić (1996-99), Vlado Bošnjak (1999-2000) i od tada Mirko Ocokoljić.

Modernizacijom Statuta, usvajanjem Kodeksa i Pravilnika o licencama, Udruženje je zaokružilo normativna akta po kojima funkcioniše. Jedinstvenim ugovorom klub-trener koji je usvojilo i Predsedništvo UKTJ, gde se i deponuje, došlo se i do neophodne sigurnosti trenera iza kojih ovakvim staje ne samo UKTJ, već Košarkaška organizacija Jugoslavije.