Reč urednika

Mirko Polovina

Ćasopis “TRENER”, o kome sada govorimo, počeo je da izlazi 1997. godine. Posle nekoliko prethodnih, neuspešnih, pokušaja, kada se najdalje dobacilo do četvrtog broja, već pomenute godine pokušaj je očigledno uspeo. Pre svega, u tadašnjem rukovodstvu trenerske organizacije, na čijem je čelu bio Dušan Ivković, ideja o novom časopisu bila je dobro osmišljena i shvaćena kao potreba Udruženja. Napravljena je programska koncepcija, koja je gotovo u potpunosti aktuelna i sada. Stvorena je dobra materijalna osnova (finansiranje iz trenerske članarine), a zanatski deo posla poveren je profesionalcima.

Samom programskom koncepcijom “TRENER” je na sebe preuzeo mnogo ozbiljnih obaveza i zadataka. Reč je, na prvom mestu, o potrebi da i ovim putem treneri stiču neka nova saznanja i proširuju već usvojena. Tu je i obaveza da se prati rad samog udruženja, odnosno da se članovi informišu o svim njegovim aktoivnostima. Naravno, tu je i zadatak da se registruju svi uspesi i neuspesi trenera, koji su svakako u centru svih košarkaških zbivanja. Tema je mnoštvo, ali u svakoj je u centru pažnje košarkaški trener i svaki tekst ima poruku za svoje čitaoce – trenere.

Tako je “TRENER” kao hroničar, čuvajući od zaborava dogadjaje u Udruženju trenera, postao hroničar sveukupne košarkaške igre u Republici Srbiji, jer gotovo je nemoguće zamisliti bilo koju aktivnost, od najnižeg do reprezentativnog ranga, a da trener tu nema gotovo glavnu ulogu. Na stranicama ovog časopisa svoje mesto dobili su mladi treneri, entuizjasti koji daleko od velikih gradova neumorno rade i stvaraju nove košarkaše, preko naših trenera u dijaspori, do naših proslavljenih trenera koji su ovenčani nagradom za životno delo: “Slobodan-Piva Ivković”. S toga je “TRENER” postao omiljen časopis ne samo člnova našeg udruženja, već trenera u gotovo svim zemljama gde se ozbiljna košarka igra, a naročito u našem okruženju i medju našim trenerima u svetu, a oni su prisutni, sasvim izvesno, u svim zemljama na planeti zemlji, gde se igra košarka.

Upravo to je jedna od obaveza koja nas je podstakla da naš časopis ponudimo, pored onih koji ga primaju na kućnu adresu i svima koji ga žele i evo ga na sajtu Udruženja i tako ga učinismo dopstupnim baš svima.

Istovremeno TRENER ostaje otvoren za sve trenere – svoje čitaoce, da ga unaprede svojim idejama i obogate svojim tekstovima. Ta saradnja je i do sada bila jedan od najačih stubova na kojima će “TRENER” graditi svoju budućnost.

M. P. Polovina