Kako započeti utakmicu odluke?

Kako započeti utakmicu odluke?

Kako ući u utakmicu odluke, utakmicu pod velikim psihološkim i takmičarskim pritiskom. Najčešće takve utakmice odlučuju o sudbini nas trenera, moguće je da se igrač jednim, možda odlučujućim poenom ili skokom, dobrom odbranom iskupi i stavi u zaborav sve loše što je predhodilo toj utakmici. Velika četvrtfinala na olimpijadama i svetskim prvenstvima ne odlučuju samo o tome ko će da nastavi da se bori za medalje, već se ruše četvorogodišnje takmičarske ambicije, bezbroj treninga, samoodricanja, snova.


Finale je po pravilu malo lakše pripremiti, jer po pravilu uvek će pobediti bolji. Kako postaviti odlučujuću utakmicu play-off-a ili bilo koju koja mora da se dobije, kako napraviti “break” na gostojućem terenu sa kvalitetnim protivnikom koji zna da iskoristi sve prednosti koje mu pruža domaći teren. Mada je to teško odbiti, nikada se nisam obradovao brzom i lakom preimućstvu od desetak ili više poena na početku utakmice. Po pravilu dolazi do pada koncentracije i samo je pitanje koliko će brzo veliki protivnik da uspostavi rezultatsku ravnotežu.

Nikada ne koristim novopostavljeni napadački ili odbrambeni detalj na početku utakmice. Protivnički trener će ih vrlo rano pročitati. Lako postignute poene iz novopostavljenog detalja radije sačuvam za ključne momente, kada se utakmica rešava, odnosno da ponudiš novo rešenje kada moraš da poentiraš. Lako postignuti poeni na početku utakmice iz “back door”, zakucavanja, moguće je da iznenade protivničke skaute, ali oni teško donose siguran ulazak u igru.

Dušan Ivković

Preuzmite kompletan tekst!