Timska odbrana od PnR-la

Timska odbrana od PnR-la

Tema PnR-la je uvek aktuelna trenerska tema. Bez obzira na nivo takmičenja koji igrate i kvalitet igrača sa kojima radite. Za neke trenere PnR je glavno sredstvo napada, dok je za neke samo pomoćno. Ali u svakom slučaju PnR je veoma zastupljen u fazi napada, dosta se koristi, i iz tog razloga mislim da ova tema zaslužuje pažnju.


Lično nisam trener koji voli PnR, napadački, ali moram da budem spreman da ga koristim u napadu i posebno da se od njega branim jer je veoma zastupljen u NBA. Treneri čak vole da kažu da je odbrana NBA tima dobra onoliko koliko je odbrana od PnR-la dobra. Naravno, bez obzira šta je vaša trenerska filozofija u fazi napada sigurno da ćete se osvrnuti pre svega na igrački personal koji imate u svom timu; ako govorimo o timu koji prethodno niste sami selektirali.

Kao što obično biva u našem poslu... ali verovatno trenerski kvalitet je sposobnost “prilagođavanja” i mogućnost da se novim igračima i timu prilagodiš! Koliko tipski različitih timova si sposoban da vodiš kao trener, to se pre svega ograničava tvojim trenerskim znanjem.

Pogledajte recimo Hjuston, ko prati NBA, i trenera Tomljanovića. On je dugo godina u timu imao najdominantnijeg centra lige Olajdšuvona; trenutno skoro i da nema “peticu” u timu... fantastična trenerska transformacija.

Igor Kokoškov


Preuzmite kompletan tekst!