Održana 18. Košarkaška klinika u organizaciji UKTS

Udruženje košarkaških trenera Srbije organizovao je 18. Košarkašku kliniku. U dvorani “Ranko Žeravica” pred brojnim domaćim i stranim kolegama govorili su Sten Van Gandi, Igor Kokoškov, Aleksandar Lukman i Milan Tomić.

Po 18. put u organizaciji Udruženja košarkaških trenera Srbije održana je Košarkaška klinika. Pozamašna lista najuspešnijih trenera na svetu koje je UKTS do sada predstavio kolegama u Srbiji proširena je za jedno veliko trenersko ime iz NBA krugova, a to je Sten Van Gandi. Harizmatični stručnjak održao je dva predavanja na temu “Razvijanje napadačke filozofije” i “Građenje sistema u odbrani”. Van Gandi je pobrao mnoge simpatije, pre svega mladih trenera koji su upijali savete i iz minuta u minut hvatali beleške. Američki stručnjak se posle višesatnih predavanja zahvalio slušaocima i organizatorima na posvećenosti, pažnji i gostoprimstvu koje mu je ukazano u Beogradu. 

Još jedan NBA stručnjak, koji je prethodne sezone postao prvi Srbin koji je bio glavni trener jedne ekipe u najjačoj ligi na svetu bio je gost ovogodišnje Košarkaške klinike. To je vlasnik evropskog zlata Igor Kokoškov. On je govorio o brojnim temama  – Individualne košarkaške vežbe za kognitivni razvoj igrača, Pick & Roll shell vežbe, napad sa više opcija i situacione šuterske vežbe. Njegovo iskustvo u individualnom radu sa jednim od najvećih zvezda NBA košarke došlo je do izražaja i nema sumnje da su treneri i na ovom predavanju dobili značajno iskustvo.

Dva predavača na 18. Košarkaškoj klinici stigli su iz redova regionalnog i srpskog šampiona. Prvi trener Milan Tomić govorio je na temu “Odbrana preuzimanjem na pick & roll”, iskoristivši primere iz finalnih serija koje je Crvena zvezda igrala protiv Budućnosti i Partizana na svom putu ka trofejima. Kako je i sam Tomić isticao, veliki značaj u borbi za trofeje bila je i fizička spremnost igrača, a za to je u redovima kluba sa Malog Kalemegdana bio zadužen Aleksandar Lukman. Iskusni stručnjak govorio je na temu “Pojedini aspekti kondicioniranja vrhunskih košarkaša”, a to je značilo da će pored taktičkog znanja svi prisutni dobiti značajne informacije o načinu fizičke pripreme igrača bez koje je moderna košarka nezamisliva.

Fantastičan odziv srpskih I evorpskig trenera u dvorani “Ranko Žeravica” još jednom je potvrda da je Košarkaška klinika sa pravom smeštena u sam svetski vrh trenerskih seminara. O tome govori i prisustvo poznatih evropskih trenerskih imena kao što su Dušan Ivković i Duško Vujošević,   Ponosni smo na našu dugogodišnju tradiciju, ali nam ona predstavlja obavezu da nastavimo u istom ritmu i narednih godina. Imena koja okupljamo i vaše poverenje samo su motiv više. Hvala na poverenju.

UKTS

Read Previous

UKTS vas poziva na BCB 2019!

Read Next

MEDICINSKI PREGLED