IN MEMORIAM: Borislav Stanković (1925 – 2020)

Legenda srpske, jugoslovenske i svetske košarke Borislav Bora Stanković preminuo je u 95. godini u Beogradu.

Stanković se proslavio kao košarkaš, trener i potom kao košarkaški funkcioner. Uz Nebojšu Popovića, Aleksandra Nikolića i Radomira Šapera smatra se utemeljivačem naše košarke. Bio je jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Borislav Stanković 1995. godine bio je dobitnik Nagrade za životno delo, najvišeg priznenje koje svojim članovima dodeljuje Udruženje košarkaških trenera Srbije.

Stanković je počeo da se bavi košarkom po završetku Drugog svetskog rata, a jedan je od onih koji su prisustvovali osnivačlkoj sednici SD Crvena zvezda. Tokom igračke karijere nastupao je za Crvenu zvezdu, sa kojom je osvojio tri titule državnog prvaka, Železničar i Partizan.

Za nacionalni tim debitovao je 1950. godine u Nici, a onda je sa reprezentacijom nastupao na prvom svetskom šampionatu u košarci u Buenos Ajresu. 1953. godine Bora je bio u sastavu reprezentacije Jugoslavije, kada je ista zabeležila prvi značajniji međunarodni uspeh, osvojivši šesto mesto, pobedama nad tada vrlo jakim Italijom i Češkom.

Posle učešća na nekoliko seminara u Jugoslaviji i inostranstvu, u Beogradu je 1948. stekao diplomu košarkaškog trenera, a trenersku karijeru počeo je u BSK-u, današnjem OKK Beogradu.

Tamo je proveo punih 13 godina, u periodu od 1953. do 1962. i od 1964. do 1966. godine. Pod njegovim vođstvom OKK Beograd je izrastao u višestrukog državnog šampiona, tim evropske vrednosti. Sa OKK Beogradom je tri puta bio prvak Jugoslavije – 1958, 1960 i 1964. godine. Radeći u tom klubu Stanković je selektirao i stvorio šampionsku generaciju, predvođenu Radivojem Koraćem.

Posle OKK Beograda vodio je italijansku Oranžsodu iz Kantua i postao prvi trener stranac koji je osvojio italijanski šampionat.

U Košarkaškom savezu Jugoslavije bio je angažovan od 1954. godine, najpre kao predsednik Takmičarske komisije, a zatim čitavu deceniju (1956-1966) kao generalni sekretar.

Uspešnu evropsku karijeru na polju unapređenja košarkaše igre Stanković je započeo 1958. godine kada je pozvan u komisiju za evropske kupove, a od 1969. je stalno zaposlen u svetskoj košarkaškoj organizaciji.

Posle osam godine rada u FIBA i nakon odlaska u penziju Viljema Džonsa, Bora Stanković 1976. godine postaje generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA). Kao gensek je aktivno radio na razvijanju košarke na svim merdijanima, učestvovao i u radu tehničke komisije kada su se menjala pravila.

U njegovoj eri, koja je trajala sve do 2002. godine, košarka je dobila najznačajnije promene. Uvedena je linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine kako bi se približili NBA košarci.

Stanković je bio zagovornik ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA i to se i desilo 1992. godine.

Bora Stanković je 1978. postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a za veliki doprinos košarci nagrađen je brojnim priznanjima.

Odlikovan je nemačkim Zaslužnim krstom, francuskom Legijom časti, Olimpijskim ordenom, Ordenom za Jugoslaviju prvog stepena, Oktobarskom nagradom grada Beograda, Zlatnom plaketo Olimpijskog komiteta SCG…

U Košarkašku kuću slavnih u Springfildu je primljen 1991, a u FIBA kuću slavnih 2007. godine.

Read Previous

Mesina: Taking part in Belgrade basketaball clinic is like getting a university degree

Read Next

Basketball Clinic Belgrade CLASSIC